Pekin Ulusal Stadyum un Sırrı-Catia nın Sınırlarını Zorlamak-Beijing National Stadium

Pekin Ulusal Stadyumu’nun tasarımı kesinlikle ‘Vay canına!’ dedirtebilecek türden bir etkiye sahiptir. Buraya bir kez yaklaştığınızda sizi içine çeker. Ancak bu yalnızca estetikle alakalı bir durum değil. ” Kuş Yuvası” anlamını taşıyan İngilizce isimlendirmesi ile “The Birds’ Nest “, görsel açıdan mükemmel. Ancak lakabının kendisiyle uyumu bu denli mükemmel değil. 90.000 koltuğu içinde barındıran 40.000 ton çelikten bahsediyoruz. Bu muazzam bir şey.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_1
STADYUMDA SINIRLARI ZORLAMAK

Artık kentsel bir temel zorunluluk olarak düşünülen giderek daha fazla sofistike bir hal alan spor sahaları, daha iyi bir sonuç için 3D modellerini üreten Dassault Systems temelli bir yazılım olan Catia’dan yararlanmaktadır.
Tam olarak şuan dünyanın her yerinde yüzlerce spor tesisi inşa edilmektedir. Bu tesisler, Olimpik Oyunlar ve Premier Futbol Lig’inden; at yarışları, motor yarışları, tenis, cimnastik ve yüzmeye kadar uzanan çok sayıda spor aktivitesine ev sahipliği yapacaklar. Aynı zamanda bu çok amaçlı tesisler ulusal, yerel ve toplumsal spor faaliyetlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaklar.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_2

Shakhtar Arup Stadyumu’nun analiz modellerini oluştururken Catia ’dan edinilen görsel bir bağlantı kullanılmıştır.
2008 Pekin Olimpiyat Stadyumu da dahil, bu tesislerin en iyilerinden bazıları, Dassault Systems ve Gehry Dijital Proje Teknolojileri yazılım tabanlı çözüm üretmek için Caitia ’nın üstün 3D modelini kullanarak geliştirilmiştir. Hem 2008 Pekin Olimpiyatlarının hem de 2012 Londra Olimpiyatlarının hazırlanma aşamasında oyunlar için gerekli komplekslerin ve bunlara bağlı pek çok faaliyetin zamanında, ekonomik ve gerekli özelliklere sahip biçimde teslim edilmesini sağlamak için Catia kullanılmıştır.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_10

Çok amaçlı spor sahalarının geliştirilmesi, çok sayıda pay sahibinin ihtiyaçlarının karşılanmak zorunda olması sebebiyle en büyük yapı problemlerinden birini beraberinde getirir. 90.000 seyirciye ev sahipliği yapan, kase şeklindeki bu yeni stadyum, başlangıçta ulaşım alt yapısı olmadan, şehrin dışında kurulmuş, devasa park yerleriyle çevrili bir yapıyken daha sonra şehir merkezinin temel unsuruna dönüşmüş bir sembol ve ikon haline gelmiştir.

Şehirleri yeniden yapılandırmada yeni spor faaliyetlerinin önemi Londra eski Belediye Başkanı Ken Livingstone tarafından vurgulanmıştır. Livingstone yakın zamanda verdiği bir demeçte şunları söylemiştir: ‘2012’deki Londra Olimpik Oyunları, Aşağı Lea Vadisi’ni, Londra ve tüm ülke için modern spor alanlarının kalıcı bir mirasına dönüştürmekle kalmayıp dünyanın görüp görebileceği en büyük spor harikası olacaktır.

OLİMPİK GÖRKEM

Bu sektördeki en başta gelen şirket, 2008 Pekin Olimpiyat Stadyumu, Londra Olimpik Akuatik Kompleksi, çarpıcı Valencia Stadyumu ile Ukrayna ve Orta Doğu için dünya çapında modern yeni bir stadı da içeren çalışmalara imza atmış Arup Spor firmasıdır.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_4

Arup Spor Firması’ndan kıdemli yapı mühendisi Kate McDougall, işi ve bir 3D teknoloji modeli olan Catia kullanımı hakkında şunları söyledi: Arup Spor Firmasının üzerinde çalıştığı stat ve spor faailyetleri bu metodun sağlamış olduğu işlevsellik ve esneklikden dolayı Dassault Systems’ın 3D modelinden yararlanmaktadır.

Çalışmamız, mimari tasarım hizmetleri, yapısal, mekanik ve yangın mühendisliği ile diğer pek çok özel teknik hizmetlerini de içermektedir. Catia 3D modelini kullanarak ihtiyacımız olan bilgiye ulaşmak, güncelleştirmeler ve çalışmamız kapsamındaki iç ve dış tedarik zincirlerini bütünleştirmek oldukça kolaylaşmıştır.’ McDougall sözlerine şunu da ekledi: ‘Statlar hep tek tiptir ve yapımlarında daima karmaşık bir geometri gerekli olur.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_3

Tasarımların düzenlenip planlanması ve yapımı çok sayıda değişikliğe gidilmesini ve projenin yaşam süreci boyunca güncelleştirmelerin yapılmasını gerektirir. Bu süreç 3D dijital modelleri aracılığıyla geliştirilip kolaylaştırılmıştır. Bu yazılım projenin başında bir üretim rotası geliştirip kalitenin artırılması ve tasurruf edilmesi için standart unsurlardan yararlanmamızı sağlayarak maliyetten tasarruf edilmesine fırsat vermektedir.

3D modelini temel alan Catia yöntemi aynı zamanda denetlemelerin verimini, kolaylığını ve hızını arttırmıştır, çünkü bu yöntemde karmaşık geometri üç boyutlu biçimlendirilmiştir.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_9

Harikulâde Pekin Olimpiyat Stadyumu dünyadaki en tanınmış spor tesisidir ve yenilikçi, karma stat tasarımının günümüzdeki zirvesinin bir temsilidir. 90.000 koltuk içeren bu stadyumun yapımı için 40.000 tondan fazla çelik kullanılmıştır.

Rastgele gibi görünen bu tasarım aslında oldukça düzenlidir, ve doğal bir oluşumun görüntüsünü vermektedir. Bu yüzden ‘kuş yuvası’ lakabını almıştır. Buradaki çelik işinin geometrisi, hem tasarım hem de komisyon üyelerince talep edilen gerekli mutlak doğruluğa ulaşmak için Catia kullanılarak tanımlanmıştır. Bu yapı rüzgar vb. diğer etkenlere karşı dayanıklı olacak şekilde inşaa edilmiştir.

Örnek veri, taşeronlara yalnızca çalışmanın üretimi için değil; aynı zamanda yapının dürüstlüğünü denetlemede kullanılan Catia verisiyile kurulum ve montaj için de aktarılmaktadır. Yapının dış tasarımı gerçekte olduğundan çok daha karmaşık gözükmektedir ve kutu kesitlerinde oluşturulmuş (yapıdaki çeşitli yüksek basınç alanları için oldukça kalın olan) düz çelikten yapılmıştır. Binaya giden, ikinci bir cepheyle ustalıkla gizlenmiş bir yol bulunmaktadır.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_7

Malzeme evsaf listesi kullanıldığında iyileştirme kapasitesi etkili bir cephe tasarımına ve daha fazla modelin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Geometrisi yüzünden yapı yalnızca iki katlı döngüsel bir simetriye sahiptir ve projede tüm ortak model ve unsurlardan yalnızca ikisi bulunmaktadır.

Pekin Olimpiyat Stadyumu yenilikçi ve karma tasarımın zirvesini temsil etmektedir. 90.000 koltuk içeren bu stadyumun yapımı için 40.000 tondan fazla çelik kullanılmıştır. Rastgele gibi görünen bu tasarım aslında oldukça düzenlidir, ancak doğal bir oluşumun görüntüsünü vermektedir.

Bu yüzden ‘kuş yuvası’ lakabını almıştır.Yapı geç bir aşamada kökten bir değişimle düşük maliyete yeniden tasarlanmak zorunda kalmıştır. Bu da çelik kullanımını %20’ye varan oranla azaltmış ve yapıdaki pek çok alanda oldukça büyük bir değişimi zorunlu kılmıştır.

3D ana modelinin kullanımı bu çalışmaya, başka bir yönteme kıyasla çok daha fazla hız kazandırmış ve yapının zamanında, gözden geçirilmiş bütçe kapsamında teslim edilmesini sağlamıştır. Arup’un proje müdürü Michael Kwok, yakın dönemde konuyla ilgili şu sözleri kullanmıştır: ‘Pekin Olimpiyat Stadyumu dünyaya yeni bir yapıyı tanıtmış ve bu yapının başarılı bir biçimde tamamlanmış olması mimaride nelerin mümkün kılınabileceğinin tanımlanmasında mühendislerin oynadığı rolü göstermiştir.

TAKIM ÇALIŞMASI

Spor tesisleri artık şuanki ve gelecekteki şehir şartlarına entegre edilmesi gereken kentsel dokunun bir parçası olarak düşünülmektedir. Spor tesislerini tasarlamada yardımcı olması için Catia kullanmanın büyük avantajı bulunmaktadır. Bu avantaj, bir çekirdek 3D modeli kullanarak, tasarımın; ziyaret etmede, kullanmada, tesislerden yayın yapmada olduğu gibi planlamada, işletimde, finanse etmede, üretim ve yapımda rol alan kimselerin de çoğunlukla birbirine ters düşen ihtiyaçlarını karşılamak için oldukça kolay bir şekilde değiştirilebilir hale gelmiş olmasıdır.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_6

Catia 3D yazılımı kullanılarak bir stadyum için kavramsal tasarımlar üretilip tüm pay sahiplerinin farklı ihtiyaçları hesaba katıdığında, bu model ihtiyaç ve etkileşim araçlarına uyan bir biçimde tüm ilgililere sağlanıp, geliştirilebilir. Her bir katılımcı buradan örnek çizime ve çalışmalarını en etkili biçimde yürütebilmek için ihtiyaç duydukları veriye ulaşabilir. Bu modelin içeriği, basit görüntüleme teknikleri olan pan, zum, döndürme ve işaretlemden; tam etkileşime kadar (örneğin, doğrudan yapı elemanları, üretim ve çalışma talimatları oluşturmak için kullanılan NC makina programlaması) çeşitlilik göstermektedir. Bu dijital modelin fikir, tasarım ve yöntemler için bir ana kaynak olarak pek çok kullanımı vardır.

ZAFER PLANI

Planlama, spor tesislerinin gelişim, yapım ve yaşam süreçlerinin işletimi bağlamında büyük önem taşır. Yapılar esnek kullanıma sahip olmalıdır ve yaşam süreçleri 100 yılı aşabileceği için kullanıcıların ve diğer pay sahiplerinin ihtiyaçları kaçınılmaz bir biçimde değişim gösterecektir. Bu değişimler en iyi şekilde, kullanım ve işlev değişimlerine uyum sağlayabilmesi için kolaylıkla yinelenebilen 3D dijital modeli kullanılarak anlaşılıp, ele alınabilir.
Shakhtar Stadyumu, Arup tarafından Ukrayna, Donetsk’te 3D Catia modeli kullanılarak tasarlanmış bir futbol sahasıdır. Şu an hala yapım aşamasındadır.

Spor sahaları giderek arttırılmış seyirci kapasitesiyle günbegün daha fazla sayıda inşaa edilmektedir. Örneğin, Portekiz, Porto’da yerin oldukça altındaki park yerleri yanısıra bir alışveriş merkezi, bir otel ve sinemayı da bünyesinde barındıran yeni bir futbol sahasının yapımı planlanmaktadır. Şehir için tasarlanan geliştirilmiş bir ulaşım alt yapısı sağlayacak olan bu stadyum spor taraftarlarına da görülmemiş düzeyde lüks sunacaktır. Tüm bunlar temin edildiğinde stadyum, sürekli bir gelir akımı sağlayarak diğer tüm belli başlı faaliyetlerden çok daha fazla seyirci çekecektir.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_8

Böyle bir proje, yapısal işlevleri yanı sıra güçlü bir görsel etki oluşturmada gerekli, geliştirilmiş yapı cepheleri konusunda uzman bir mimarlar kuruluşu olan Newtecnic Firması’nın MD’si (tıp doktoru) Andrew Watts tarafından açıklanmaya çalışılmıştır. Watts konuyla ilgili şunları söylemiştir: ‘Modern yapıların tasarlanış şekli kullanış biçiminin zamanla farklılaşabileceği düşüncesinin benimsenmesi doğrultusunda bir değişim göstermiştir. Dolayısıyla alanlar artık çok daha esnektir ve belirli standartlara sıkışıp kalmamaktadırlar. Bu da bir yapının mekanik hizmetlerinin kullanımıyla parelel olarak değişebileceği anlamına gelir.

Bir 3D yapı modeli tasarım için en uygun kaynaktır; çünkü zamanla yapılabilecek değişimleri kabul eder ve tasarım sürecini yapının ömrüne göre etkili bir biçimde uzatır.’
Watts şu sözlerle devam eder: ‘Binaların yapım süreci giderek daha karmaşık bir hal almakta ve Catia gibi araçlar bu süreçle birlikte gelişmektedir. Bir yapıyı tasarım vizyonunu bozmadan değiştirebilmek, tasarımı daha hızlı ve daha kolay değiştirebilmemizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda, ilgili taraflara tasarımın gelişim aşamasını anlayabilecekleri ve en verimli biçimde kullanabilecekleri şekilde gösterir.’

OYUNUN KURALLARI

Newtecnic’in cephe sistemleri hem yapısal hem de dekoratif özelliktedir ve Newtecnic tasarımları yapım içerisinde değerlendirir ve tam bir cephe üretim yöntemi geliştirir. Katılımı bu düzeyde ele almak için, Newtecnic dünyanın en gelişmiş mühendislik ürünlerini tasarlayıp yapmada büyük otomotiv ve havacılık orijinal parça üreticisi firmalar (OEM), tarafından da kullanılan bir yazılım olan Catia teknolojisini uygular.

Andrew Watts’in açıklamasına göre: ‘Kavramsal tasarımları, orijinal yaratıcı amacı muhafaza ederek inşa edilebilir yapılara dönüştürmek, bu yazılımın sağladığı doğrulukta bir yöntemi gerektirir. Bu araç, tasarımcıların bir dizi esnek yönetim kuralı içerisinde tasarımlarını yinelemelerine olanak sağlayan kullanımda özgür bir araçtır. Newtecnic firmasında bu yöntem, katı kuralları temel alan bir mühendislik disiplini içinde hatırı sayılır derecede yaratıcılığa müsaade ederek serbest çalışabilmemizi sağlamaktadır.

YEŞİL MADALYA

Çevresel etki modern yapılarda esas temadır ve bu yapıların genel doğaları, büyük stadlarla spor tesislerinin yeşili temsil ettiğini göstermelidir. Catia; pek çok yapı tasarımında, oldukça az enerjiyle çalışabilen pasif veya karma havalandırma sistemleri kullanarak klima tesisatına olan bağımlılığı azaltan hava dolaşım sistemlerinin kurulum ve geliştirilmesinde kullanılmaktadır. Dassault Systems Simula’nın sınırlı sayıda unsurunu hesap akış dinamiklerini inceleyen yazılımla birleştirmek, tasarımcıların yapılardaki hava akışını, sporcularla izleyenlerin rahatı doğrultusunda kurmalarına olanak sağlar.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_11

Catia çok sayıda spor sahasının çatı sistemlerini tasarlamada kullanılmaktadır. Bunlar etkileyici çalışma şekilleri ve mühendislik becerileri ile görülmeye değer alanlar haline gelmektedir. Bu yapılardaki karmaşıklık, kinematik özelliği hareketli çatılara ve muhtemel çarpışma ya da diğer çıkabilecek sorunlara uyum gösteren Catia kullanımının gelişimi için normaldir. Bu durumda Catia kullanarak, tasarımın üretimi fiziksel olarak başlamadan önce tasarım dijital ortamda incelenip gerekli düzeltmeleri yapıldığında muhtemel tüm problemleri çözüme kavuşturmak mümkündür.
Arup Spor firmasından Kate McDougall da şu sözleri eklemiştir: ‘Çatılar kesinlikle sağlam kaplamaya sahip olmalı ve ayrıca maksimum verimlilikle faaliyet göstermelidir. En uygun geometri ve en ideal parçaları geliştirmek Catia ile kolaylaşmıştır, çünkü Catio tasarım üzerinde etkisi olan parametrelerin veri girişlerini sağlar ve tasarım sürecinde otamasyona izin verir.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_12

Başka bir önemli ayrıntıysa bu yöntemin aynı zamanda tablolama programlarındaki parametreleri Catia’daki tasarımları sürmek için de kullanabilmesidir. Bu durum çoğunlukla işlevsel ihtiyaçlara uyum sağlayan yenilikçi ve değişik çözümlerin üretilmesini sağlar. Böylelikle daha iyi, yenilenmiş ve geliştirilmiş yapılar kurulabilir.
Binanın fiziksel olarak yapılması, (tasarım öncelikle 3D modeli kullanılarak oluşturulduğunda) karşılıklı çıkarlarını maksimum seviyeye yükseltmek için işbirliği içinde hareket eden tüm taraflarca ana modeli ulaşılabilir bir veri kaynağı olarak kullanan taşeronlar tarafından proje sahipleriyle proje müdürlerinin rehberlik ve kontrolü altında gerçekleştirilebilir.

UZUN KOŞU

3D modelleriyle çok sayıdaki hissedarın etkileşimi Allies ve Morrison’daki mimarlarca açıklanmaya çalışılmıştır. Firma yakın dönemde, Arsenal FC’sinin geliştirilmesi ve Emirates Stadyumu’nda görev almış HOK mimarlarıyla çalışmıştır. Firma yakın dönemde, Arsenal FC’sinin geliştirilmesi ve Emirates Stadyumu’nda görev almış HOK mimarlarıyla çalışmıştır.

Restoran ve barları bünyesinde barındıran, ikonik biçimdeki bir IT altyapısına sahip, Londra şehir merkezine çevresel faydası bulunan tarihi bir alanda çok amaçlı kompleks bir tesis olmasına rağmen, stadyum ve stadyumun geliştirilmesi bütçeyi zorlamadan ve zamanından önce bitirilmiştir.

Allies ve Morrison, Catia’nın iklimsel veri ile çevresel veriyi bütünleştirme özelliğinin; tasarımcıların, yalnızca bina yapısını değil aynı zamanda yapının maruz kalabileceği hava ve ışık şartlarını da göz önünde bulundurmalarına olanak tanıdığını belirtmiştir. Bu ayrıntı hesaba katıldığında yapının sağlayacağı ekstra komfor yapıyı daha ünlü ve cazip kılacağından yapının nihai değeri artacaktır.

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_13

Allies ve Morrison’daki ekip tasarım amacının, yazılımın kullanıldığı tasarım süresince bir dizi kural halinde 3D modelinde ortaya çıktığını bulmuştur. Bu da kavramsal çerçevenin, tasarıma uygulanan çok sayıda değişiklik sonrasında bile bozulmadan aynı kalabildiği anlamına gelmektedir ve tüm bu süreç boyunca tasarım hedefleri korunup en iyi şekilde kullanılmıştır.

ZAFERİN TADINA VARMAK

Zaha Hadid mimarları muhteşem yüzme kompleksini Londra Olimpiyatları için hazırlamakla görevlendirilmişlerdir. 3D yazılımının bir taraftarı ve kullanıcısı olan ortakları Patrik Schumacher şunları söylemiştir; Dijital Proje ile Dassault Systems yazılımında verimlilik, yaratıcılık ve zarafet vardır.

Şangay’daki Qi Zhong Tenis Merkezi’nin hareketli kompleks çatı sistemleri, Japonya Çevre Tasarım Enstitüsü’nce (EDI) onaylanmıştır. Görüntüleyen; John Gollings.

Ken Livingstone yakın dönemde konuyla ilgili şu yorumu yapmıştır: ‘Zaha Hadid’in tasarımındaki zevk kesinlikle olağanüstü ve Londra’nın oyunlara ev sahipliği yapma teklifini zorlayacağa benziyor.’
Zaha Hadid ve Arup dahil pek çok mimar ve mühendislik şirketinde Dijital Proje ve Dassault Systems 3D yazılımını destekleyip bu yazılımı söz konusu şirketlere temin eden Desktop Mühendisliğin yönetim müdürü Geoff Haines dir.

Dassault Systems’ın 3D yazılımı Zaha Hadid, Arup, SOM, Allies ve Morrison dahil pekçok mimarlık ve mühendislik şirketinde kullanılmaktadır. Dassault Systems’ın Catia yazılımı mimarlar, spor tesisi planlamacıları ve AEC endüstrisine büyük çaplı tasarımlar ve üretim yazılımları için kanıtlanabilir ölçüde fayda sağlamıştır. Catia’yı temel alan Yapı Bilgi Modeli (BIM) bina yapımını yada bina gelişimini her açıdan yönlendirecek ilgili kural ve yöntemler yanı sıra 3D tasarım ve üretim bilgisini içeren bir bilgiler bütünüdür.

AKIL OYUNLARI

1980 Olimpiyatlarında, 1500m de altın madalya sahibi ve Olimpik Oyunlar, Londra Organizasyon Komitesi (Olimpik Oyunların gelişimini gözlemlemeyle görevli kuruluş) başkanı Lord Sebastian Coe, iyi düzenlenmiş bir spor tesisi tasarımının öneminin bilincindedir. Yakın zamanda bir spor tesisinin açılışında yaptığı konuşmada şu sözleri dile getirmiştir: ‘Zamanın ne kadar önemli olduğunu biliyorum ve bu tesisler atletlerin oyunlarının zirvesine çıkarak kendi tekniklerini geliştirmelerine imkan veriyor.

Büyük atletler büyük statlara gereksinim duyarlar. Lacan Enstitüsünün sporcu psikoloğu Bogdan Woolf şu konudan şikayetçidir: ‘Yeni stadların sporcular üzerindeki psikolojik etkisi büyüktür. Örneğin yakın dönemde yapılan bir çalışma, hakemlerin çevrenin akustiğinden maksimum seviyede yararlanan ev sahibi takıma %15 oyuncu kayıran kararlar verdiğini ortaya çıkarmıştır. Catia kullanarak bu ince ancak önemli etkilere oyuncu ve taraftarlar için mükemmel çevreyi yaratma amacıyla sahip olmak mümkündür.

MÜKEMMEL SAHA

Geliştirilmiş yapım öncesi simulasyonunun bir başka örneği de iç çevrenin doğanın gücüne ne şekilde tepki vereceğini gösteren güneş ışığı modelinde bulunmaktadır. Bu, hem doğal hem de suni oyun alanlarının bakımı için özel önem arz eder.

Meşhur bir örnekte, Japonya’da bir çim sahada sürekli gölgede kalan kısım tekerlikli zeminde yer alıyor ve sahanın dışında gün ışığı görebilen biriyle değiş tokuş ediliyor. Bu zekice çözüm güneş takviminden alınan verilerle en iyi şekilde kullanılarak oyun alanları oluşturbilmek için 3D yazılımı kullanılarak geliştirilmiştir.

Büyük tesislerin daha iyi gelir sağlayabilmek adına sporu destekledikleri bilinmektedir. Catia kullanıcıları, dünya çapında, insanoğlunun en iyi yapabildiği şeylerde uzmanlaşmasına yardımcı olacak, giderek gelişen yapılar inşaa etmektedir.

AVRUPA CATIA FORUMUNDA DIGESTING FİKİRLER (CANLI!)

Catia Analiz V6
Catia Analiz V6

Bu canlı! Bu, sabahki açılış sezonundan edindiğim izlenim. CATIA CEO’su Jacques Leveille Nizerolle, 1200 kişiyi aşkın kalabalığa bu yıl Catia’nın dünyayı ‘canlı’ olarak vurgulamak istediğini söyledi ve dünyanın V6’nın parladığı yer olduğunu dile getirdi. Canlı, işbirliği içerisinde oluşturulmuş bir tasarım. İnsanların V6 yı kullanmasını, ona dokunmasını istediğini de sözlerine ekledi.

Etkinlikler ekibi Catia logosunu, Pekin Ulusal Stadyumunu ve V6 logosunu başarıyla canlandırabilmiştir. Görsel tiyatro teknikleriyle tıpkı Harry Potter filmindeki hayaletler gibi etrafta oradan oraya savrulmuşlardır.
En çok beğendiğim sunumlardan biri ise Arup Spor firmasının Yapı Mühendisliği Müdür Muavini, Martin Simpson tarafından hazırlanmış olan sunumdu. (Catia ile tasarlanmış) Bird’s Nest’in (Kuş Yuvası) kavramının bundan beş yıl önce nasıl doğduğunu dinlemek, parametrik ve birliksel tasarımların şelale gibi dökülen yıldızlarla, kıvrımlı kutu şeklindeki bölümlemelerle anlatılan canlandırmalar ya da hareketli çatıyı kaldırarak yerine tüm projeyi çabucak koyan dans gösterisi oldukça ilginçti.

Simpson , tasarım oldukça karmaşık olduğu için (bükülmüş çeliği, kase şeklindeki stadyumun etrafında incelikle dolanmış basamaklardan oluşan kuleyi bir düşünün) tüm parçaları dijitallerine benzeterek tek bir görsel prototipte bütünleştirerek uyum içinde sunabilmenin ne denli önemli olduğunu vurgulamıştır. Aslında proje o kadar karmaşıktır ki sıra ölçülmüş fiziksel örneğin yapımına geldiğinde, yapı endüstrisinde bunu yapabilecek hiç kimseyi bulamamışlardır. Ve bu yüzden, Arup, Şangay’dan bir gemi yapımcısını çağırmak zorunda kalmıştır.
Simpson sunumunu yapıların ve üretimin yaşam süreçlerini karşılaştırarak sonlandırmıştır. Günümüzde üretim zayıflarken, yapım ve tasarımda büyük bir boşluk bulunmaktadır. Bu yüzden, yapım sürecinde herhangi bir sorun görüldüğünde Catia ve PLM gibi çözümler büyük fark yaratabilirler.

Ancak Simpson, üretimin geçmişine baktığınızda Henry Ford’un ilk montaj hattından günümüz robot teknolojisine kadar endüstrinin nasıl doğup geliştiği hakkında bir fikre sahip olabileceğinizi söylüyor.

New York Otelin lobisinde Martin Simpson’la karşılaşabildim. Bana gerçekten değiştirmeyi umduğu şeyin, stadyum gibi komplekslerin kuruluş şekli olduğunu söyledi. (örneğin içinde bir okul bile olan BTW kompleksi) Bunu iri parçaları birbirinden ayırıp birleştirmeye benzetiyor. Ve tabiki benim de aklıma Boeing’s Dreamliner geldi. Bunun aynı zamanda gemi yapım endüstrisinde de olacağını düşünüyoruz. Bunu söylemesini beklemiyordum ama günümüzde yapılan stadyumların ne denli kompleks yapılar olduğunu düşündüğünüzde bu mantıklı gözüküyor.

Simpson’a tarımla ilgili bilgisi olup olmadığını ve stadyumlarda yiyecek yetiştirme düşüncesi hakkında ne düşündüğünü sordum. Bana yüzünde bir tebessümle bakarak şunları söyledi; ‘Evet artık daha önce düşünemediğim bir fikir var! Belki doğrudan statta değil ama kalan toprak zeminde belki olabilir.’ Stadyumlardaki restoranlarda servis edilen yiyeceklerin Bir gün stadyumlarda yetiştirileceğini bir düşünün. Bunun bir gün olacağına bahse girerim.

Not: yalın inşaatlar hakkında daha fazla araştırma yapmak istiyorsan Sir John Egan’ın ‘Yapımda Yeniden Düşünme’ adlı eserine bakmanı öneririm. 1998 de yazılmış ancak hala geçerli bir eser. Martin’in kitaptan aldığı bazı stat örnekleri: Yapımda kullanılan materyallerin %10 u boşa gitmektedir. Yapı projelerinin %40 ı bütçeyi aşarak zamanından sonra tamamlanabilmektedir.

Not: stadyum tasarımı hakkında daha fazla okumak istersen ‘Stadyum Tasarımında Sınırları Zorlamak’ adlı makaleden keyif alabilirsiniz.

http://www.3dvia.com/search/models/tags/beijing

3dcatia_com_pekin_beijing_stadium_14

 

Kaynak (Source) :

http://share-sports.3ds.com

http://vincentloy.wordpress.com

http://www.aecmag.com/

Orjina Metin (Original Text) :

http://share-sports.3ds.com/2008/04/07/the-secret-of-the-beijing-national-stadium/

http://vincentloy.wordpress.com/2008/12/26/beijing-national-stadium/

http://www.aecmag.com/index.php?option=com_content&task=view&id=239&Itemid=37

 

 

Subscribe Share/Save/Bookmark

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir