Nikon Catia Sayesinde Tasarım Sürecini Azaltıyor

Detaylar üzerinde yoğun bir dikkat ve özen gösteren Nikon, ürettiği her yeni kamera tasarımında stil ve ergonomikliği birleştirir. Tasarımcılar, CATIA sayesinde tasarım süreçlerini azaltırken, yaratıcılıklarını özgür bırakabilirler.

1917’de kurulan Nikon, kamera, dürbün, mikroskop gibi optik parçalar geliştirip üretmektedir. Son zamanlarda, Nikon, yarı iletken ışıklama araçları; dijital kamera, film kamerası ve yenileme lensleri gibi görüntüleme malzemeleri ile biyolojik ve endüstriyel mikroskoplar gibi malzemelerin üretimi şeklinde
çeşitli alanlara yayılmıştır.

Nikon’un Kamera Tasarım bölümü, 1990 dolaylarında 2D CAD sistemleri kullanmaya başlamıştır. Şirketin 1995’de 3D CAD sistemlerine geçmiş olmasına rağmen, şirket çalışanları, çoğunlukla sistem işletme yeteneklerinden yoksun olmuş ve 2D çizimleri, kamera biçimi iletişimindeki 2D sözcükleri ve tasarım ve üretim bölümlerindeki 2D şekilleri kullanma geleneksel yöntemini sürdürmüşlerdir.

Ancak, 2D süreci, tasarımcıların kolaylıkla, fikirlerinin doğru faaliyet alanları için iletişim kurabilmelerine imkan sağlayamamıştır. Böylece, şirket, CATIA V5 ile 3D kullanımını endüstri tasarım bölümüne yayan, 3D yüzeyleri ile çalışmaya başlamıştır. Nikon Kuruluşu (Nikon Corporation), Endüstriyel Tasarım Girişimleri (Industrial Design Initiative), Yöneticisi, Ken Moro şu açıklamada bulunmuştur: “CATIA’nın mekanik mühendislik için tasarlandığına inanıyorduk; ancak bir demo izledikten sonra, kullanıcı dostu olması ve girişim arabirimi sayesinde, tasarımcıların da aynı zamanda etkili bir biçimde CATIA kullanabileceğini gördük.”

nikon_catia_3d

TÜM TASARIMCILAR CATIA KULLANIYOR

Nikon’un Kamera Tasarım bölümü 2001’de CATIA V5 kullanmaya başlamıştır. Tasarımcıların farklı tasarım anlayışları olmasına rağmen, tüm tasarımcılar, 3D tasarımı için CATIA kullanmaktadır. Sonuç olarak, görüntüleri fotoğraf gibi üretebilen, gerçek zamanlı oluşturma kullanarak, herkes yaratıcılığnı serbest bırakmakta özgür hale gelmiştir.

nikon_catia_3d_1

SLR kameralar gibi kompleks ürünler için, tasarımcılar, taslak açıları üzerinde çalışıp birtakım taslak açıları hazırlarlar. Böylece, 3D verisi işleme hazırlıklarında kullanılabilir. Bu da, kalıp oluşturma adımındaki tekrar çalışma sürecini engelleyebilir. Ken Moro’nun konuyla ilgili açıklamaları şu şekildedir: “Güvenilirliği yanı sıra, CATIA’nın bir çekici yanı ise, tasarımcıların bulacağı kıvrımlı yüzeyleri oluşturmayı mümkün kılan, üstün yüzey fonksiyonudur. Özeliklere dayalı tasarım ve geçmiş süreçler üzerinde kolay gözlem yapabilmesi ile, deşimleri gerçekleştirebilmek oldukça kolaylaşmıştır. 3D CAD sistemlerinin kullanımının zor olduğunu öne süren bazı görüşlere rağmen, daha önce hiçbir şekilde bu tür sistemleri kullanmamış olan başlangıç düzeyindeki kullanıcılar, yalnızca 1 aylık bir eğitim sonrası CATIA kullanabilmektedir. ”

NIKON İDDİALI KAMERA TASARIM ÇALIŞMASI

Nikon Kuruluşu (Nikon Corporation), Endüstriyel Tasarım Girişimleri (Industrial Design Initiative), Yöneticisi, Akira Nojima’nın konuyla ilgili açıklamaları şu şekildedir: “Nikon’un kamera tasarım çalışmasının en önemli özelliği, ‘iddialı’ olmasıdır. Görüntü kalitesini iyileştirebilemek ve kullanım kolaylığı için, tasarımcılar, ürün tasarımını geliştirebilmek adına, tasarım oluşturma, değerlendirme ve değiştirme süreçlerini defalarca tekrarlarlar. En küçük değişim bile, tasarımcıların tüm kamerayı yeniden tasarlamalarını ve tasarımın her bir detayını mükemmele ulaştırabilmek adına çalışmalarını gerektirebilir.” CATIA kullanarak, tasarımcılar, çok kısa bir zamanda, kamerayı geliştirebilirler. Kompakt dijital kameralar için, CATIA’nın serbest yüzey oluşturma yetenekleri, en iyi çözümü mümkün kılmaktadır.

Akira Nojima, açıklamasına şu sözlerle devam eder: “Tek lensli kamera tasarımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu kameraların birer el kamerası olmasıdır. Tuşlar ve çevirme yerleştirmeleri kadar kamera tutuşunu da iyileştirmeli ve bir stil geliştirmek zorundayız. Nikon D3 kamerası için, bireysel parçaların aygıt yerleri, 0.1 mm aralığıyla ayarlanmalıdır. CATIA, bu gibi ayarlamaları oldukça hızlı bir şekilde 3D ile birleştirebildiği için, ciddi anlamda güvenilir bir araçtır.”

Materyal, kapak sağlamlığı, kalıp, tasarım ve temizleme koşulları gibi durumlarla ilgili bilgiye dayalı 3D tasarımları CATIA ile oluşturulmaktadır. Kalıp koşulları veriye çoktan girildiği için, son tasarım, değişim yapılmadan, toplu üretim için kullanılabilir.

TASARIM SÜRECİNİ ÜÇTE BİRE KADAR AZALTMAK 

Elde taşınabilir malzemeler için, materyal gövdesi çok büyük önem taşımaktadır. Kullanıcının eline en iyi şelide uyabilecek gövde için, tasarımcılar, kameranın üç bölümünü (penta prizma ve örtücü, gövde ve tutuş yeri) birleştirerek fikirlerini şekle dönüştürürler. Tam ölçekli saklanabilir bir kopya üzerinde değişimlerini gerçekleştirirken, elle çizilmiş görüntüleri 3d’ye dönüştürürler.

nikon_catia_3d_2

Nojima, konuyla ilgili açıklamasında şu sözlere değinmiştir: “3D CAD sistemleri kullanmaya başlamadan önce, bir kalıbı oyarak, ürün heykelcikleri hazırlardık. CATA’nın sağlam tasarım fonksiyonunu kullanarak, 3D şekillerini de aynı yöntemle hazırladık. İlk olarak işlem birimlerinin yada bir kalıptaki tutuş yerinin optimal yerleşim yerini bulduk ve sonrasında, 3D verisi kullanarak bir maket oluşturduk.”

Kalıp Araç Bölümü (Mold Tool Department) tarafından kullanılabilecek veri oluşturabilmek için, tasarım sürecinin başında, muhtemel üretim kusurlarından bağımsız bir model yaratabilmek çok büyük önem taşır. Örneğin; araç bölümlemesinin yerini belirledikten sonra, gerekli taslak açısı, kalıp koşullarına göre belirlenir ve bu koşulları karşılayan bir kalıp hazırlanır. Düz yüzeyler için planlar detaylı olarak hazırlanmadığı takdirde, sistem çıkışları etkilenecektir. Bunun sonucunda ise, muhtemelen tasarımın değiştirilmesi gerekecektir. Akira Nojima, konuyla ilgili yaptığı yaptığı açıklamalarda şu sözlere değinmiştir: “Bir endüstri tasarımı hazırlayabilmek için giderek artan miktarda bilgi gerekmesi sebebiyle, tüm gerekli fonksiyonları temin edebilmemiz ve bu fonksiyonları zamanında inceleyebilmemiz ciddi anlamda önem taşımaktadır. CATIA, değişimleri hızlı bir şekilde yapmamıza müsaade etiiği için, görüntüleri de çabucak inceleyebilme imkanımız oluyor.”

SLR kameraları üretiminde, birkaç yıl önce yapılan film kameralarından dijital kameralara geçiş, gelişim süreci için gereken süreyi kısaltmıştır. CATIA’dan önce, endüstriyel tasarım adımından son çıktıya kadar geçen süre yaklaşık 3 ay sürüyordu. Şu an ise bu süre yaklaşık 1 aydan oluşmaktadır.

Ken Moro’nun konuyla ilgili açıklamaları ise şu şekildedir: “Nikon tasarımcıları için, CATIA, tasarım sürecini daha önceye kıyasla üçte bire kadar azaltarak, çok kuvvetli bir biçimde geliştirilmiş etkiye sahiptir. Şuan için maketler, şekli son haline getirmeden önce 3-4 kez hazırlanıyor. Ürün rekabet gücünü geliştirebilmenin yolunun tasarım dönemini daha da kısaltmak ve maket sayısını yükseltmeden, kaliteyi arttırabilmek olduğuna inanıyoruz.”

Kaynak (Source) :

Dassault Systemes, www.3ds.com

Nikon, www.nikon.com

Orjinal Metin (Text) : www.3ds.com/contactmag-extra

Subscribe Share/Save/Bookmark

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir