CATIA Kullanmaya Başlayan İlk Hidroelektrik Kuruluşu Hydro-Quebec

Kuzey Amerika nın en büyük kamu hizmet kuruluşlarından birisi olan Hydro-Quebec şirketi, gündelik işlemlerinde CATIA mühendislik araçlarını kullanan ilk hidroelektrik kuruluşlarından birisi olmuştur.Kuruluş, 2004 yılında ellerindeki 2D (iki boyutlu) yazılım sistemlerinin yerini alması için yeni çözümlerin arayışına girdiğinde CATIA yazılım paketini kullanmaya başlamıştır.

Hydro-Québec, CATIA proje lideri Emmanuel Boivin-Moreau, 3D (üç boyutlu) bir sisteme duyulan ihtiyacın, hidroelektrik piyasasında çalışmanın gerektirdiği birtakım benzersiz yeniliklere erişebilmek açısından büyük önem taşıdığını dile getirmiştir.

Ottowa Nehri üzerindeki Chat-Falls Generating Station (Chat-Falls Elektrik Santrali), Ontario Power Generation (Ontario Elektrik Üretimi) ve Hydro-Québec şirketlerine aittir. Boivin, yazılımın sunduğu, tüp sistemleri, borulama ve beton yapımı için gerekli araçları sağlaması şeklindeki pek çok işlevin kuruluşa cazip geldiğini belirtmiştir.

Aslında, Hydro-Québec şirketinin bu yazılıma gösterdiği ilgi öylesine büyük olmuştur ki, Boivin, 2010 CATIA Operators Exchange (Operatör Değişimi) kapsamındaki uygulamalarında bununla ilgili bir sunum yapacaktır. Boivin konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle dile getirmiştir: “Doğrusunu söylemek gerekirse, bu yazılımı gerçekten beğendik. CATIA ürünlerini ilk kullanmaya başladığımız günden itibaren, neler yapabildiğine şaşırmaktan kendimizi alamıyoruz.”

Şirket tarafından kullanılan çözümlerin başında yer alan CATIA, yeni yapım projeleri için kazı yerleri oluşturma çalışmalarını geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Boivin açıklamasına şu sözleri eklemiştir: “Bir kazı yeri başladığımızda doldurma miktarını mümkün olan en iyi düzeye getirmemiz ve tüm süreci CATIA araçlarını kullanarak modernize etmemiz gerekiyor. Bu yazılım aynı zamanda en uygun hacmi hesaplayarak en iyi kazıları gerçekleştirebilmemizi sağlıyor.”

Hydro-Quebec, bu şekilde kazı çevresindeki veriyi yükleyebilmek için yazılımı lazer- tarama teknolojisiyle birleştirmiştir. Bu sayede Hydro-Québec ekibi bir yandan oyulma sürecini izleyebilecek; bir yandan da proje üzerinde çalışan tarafların kazı sınırlarına saygı gösterdiğini garanti altına alabileceklerdir.
Tüm bunlara ek olarak, kuruluş, yazılım paketini gerekli parçaların mevcut olup olmadığını izleyebilmek için tedarikçilerle bilgi ve önemli veri paylaşım yolu olarak da kullanmaktadır. İşlemlerdeki veri izleme süreçlerinde CATIA kullanarak, kuruluş, ihtiyacı olan parçaları da alabilmektedir. Boivin, bu konu hakkındaki görüşlerini şu sözlerle dile getirmiştir: “Bu yazılımı kullanmak, işlemlerimizdeki downstream (aşağı akım) lojistiği için de inanılmaz derecede faydalı olmuştur.  Her bir yapım için gerekli olan görüşme ve ribar sayısını izleyebiliyor ve üretim planlarımızda nelerin gerekli olduğunu tespit ederek atık su kullanımımızı en iyi düzeye ulaştıracak yöntemler bulabiliyoruz.”

Hydro-Québec ekibinin CATIA ürünlerini kullandığı diğer projeler, pek çok kuruluşun mevcut elektrik santrallerindeki en son gelişme ve yenilikleri kapsamaktadır. Boivin, bunu gerçekleştirebilmek için dijital prototiplendirme araçlarından oluşan yazılım koleksiyonunun avantajlarından sonuna kadar yararlandıklarını ve katalog takibinin de bu kapasitede oldukça faydalı olduğunu dile getirmiştir.

Boivin, eğer hala 2D (iki boyutlu) çalışıyor olsalardı, Hydro-Québec şirketinin CATIA’nın hiçbir avantajından yararlanamayacağını dile getirdi. Boivin, “Tüm bunlar 2D (iki boyutlu) sistemde çalışamaz. Borulama sistemleriyle ilgili hiçbir şey, oyulma yerlerinin hacminin hesaplamaları, hiçbiri.” şeklinde özellikle belirtti. Boivin’in, Hydro-Québec şirketinin gündelik işlemlerinde yararlı olacağını öne sürdüğü diğer özellikler hem flaş hem de multi-disiplinli analiz gerçekleştirebilme özelliğini içermektedir. Bu şekilde, önce yapılan plan geliştirmeleri artık eskisi kadar pahalı ve zaman alıcı uygulamalar olmaktan kurtulmuştur.

Daniel-Johnson Barajı, Hydro-Quebec şirketine ait Manic-cinq hidroelektrik kompleksinin temel taşı.
Hydro-Québec şirketinin CATIA kullanma kararına yol açan en önemli unsur muhtemelen bu yazılımın çok sayıda birbirinden farklı mühendislik disiplinini işlevsel ürünlerden oluşan bir sette birleştirebilmesidir.
Tüm bunlara ek olarak, Hydro-Québec şirketi kurum içi geliştirilen çok sayıda yazılım aracı kullandığı için, CATIA’nın ve gibi soysal formatlarda saklı olan veriyi uygulamaya geçirme yeteneği gerçekleştirilecek işlemler için ne derece gerekli olduğunu ispatlamıştır.

Boivin konuyla ilgili şu sözleri dile getirmiştir: “Bir problemi çözebilmek için, normal bir araca kıyasla daha iyi performans sergileyecek bir uygun ürün her zaman vardır. CATIA sayesinde, veriyi uyumlu ve tutarlı bir bütün içerisine entegre edebileceğimiz ortak bir yol bulabildik.”

Boivin, entegre yerel bir Dassault Systèmes ofisine kabul edilebilir ölçüde yakınlık içermesinin yanında çözümlerdeki bu özelliğin, CATIA yazılımının tercih edilmesindeki en önemli faktörlerden birisi olduğunu sözlerine eklemiştir. Gelecekten yana ümitli olan Boivin, Hydro-Québec şirketinin hemen hemen bütün 2D (iki boyutlu) süreçlerin yerini alması için CATIA kullanmanın yollarını arayacağını belirtmiştir. Boivin yorumlarını “Halen daha çoğunlukla 2D (iki boyutlu) paper trail gerektiren bir alanda çalışıyoruz; ancak biz pek çok proje yeniliğimizde 3D (üç boyutlu) süreçler kullanmaktan yanayız. Esas hedefimiz, temel bir paradigma değişimi yaratabilmek ve tamamıyla elektronik olan çalışma şekline geçebilmektir.” sözleriyle sürdürmüştür.

ConnectPress Yayın Müdürü John Myers tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma tarihi: 04/12/2010 12: 0:0: ConnectPress, Ltd © 2010

Kaynak (Source) :

http://www.catiacommunity.com/

http://www.connectpress.com/

Orjinal Metin : http://www.catiacommunity.com/feature_full.php?read=1&cpfeatureid=49720&page=all

Orjinal Çeviri : www.3dcatia.com


Subscribe




Share/Bookmark



İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir