Trend

Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu

Gelecek sadece bir taş atımı uzaklıkta, ama kesin olan bir şey var: Mühendislerin geleceği, yani yarının dünyasını şekillendirmede önemli bir rol oynuyor. Mühendisler, toplumun bağlı olduğu temel altyapıyı inşa ederek, mühendislik bilgisini eyleme dönüştürerek konseptten pratik yaratıma giden yolu katederler.

Teknolojiler o kadar hızlı değişiyor ki, bundan 10, 20 veya 30 yıl sonra dünyamızın nasıl görüneceğini kesin olarak söyleyemeyiz. Ancak yeni harika fikirler ortaya çıkarsa, mühendislerin geleceği şekillendirmede büyük bir rol oynayacağını biliyoruz.

Enerji Depolama

Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu
Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu – Enerji Depolama

2016, MIT’deki araştırmacıların, bir köprü veya boru hattı tarafından yapılanlara benzer şekilde düşük frekanslı titreşimlerden yararlanabilen ve bunları kablosuz sensörler için elektriğe dönüştüren küçük bir enerji toplayıcı geliştirdiğine tanık oldu.

Kablosuz sensörler, fabrika makinelerini ve petrol boru hatlarını izlemekten, kirliliği takip etmeye kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Düşük frekanslı titreşimleri yaya trafiği kaynaklarından ve çevreden gelen diğer düşük güçlü enerji kaynaklarından elektriğe dönüştüren mikroelektromekanik bir sistem olan MIT’nin cihazı, pil ihtiyacını potansiyel olarak tamamen ortadan kaldırması anlamına geliyor.

Bu yöntem Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 1. yolu olarak kabul ediliyor.

3D Baskı – 3D Printing

Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu
Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu – 3D Baskı

3D baskının potansiyelini erken keşfettikten sonra, mühendislik iş gücü, yeni teknolojiyi ortalama bir kullanıcı için daha ulaşılabilir kılmak için hızla harekete geçti.

Son zamanlarda, yeni teknoloji plastik eşyaların ötesine geçen büyük atılımları teşvik etti. Çünkü 3D yazıcılar artık sentetik insan organlarından gerçek evlere, yiyecek ve güneş panellerine kadar her şeyi önceki maliyetlerin bir kısmıyla yaratabiliyor.

Ayrıca 3D Yazıcıda gerçek Kalp yapmak ile ilgili yazıya bakabilirsiniz.

Esnek Nano Malzemeler

Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu
Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu – Esnek Nano Malzemeler

Caltech mühendislerinin başarılı bir şekilde gösterdiği gibi, geleneksel seramikler nano ölçekte mimarisinin kontrolü ile bir adım daha ileri götürüldü. Nihai sonuçlar, geleneksel seramikler kadar güçlü, ancak daha hafif olan ve çok çeşitli uygulamalarda kullanılan seramiklerdir.

HRL Laboratuvarları ile işbirliği yaparak, ağırlıklarının bir kısmıyla aynı derecede güçlü olan daha büyük, mikro ölçekli kafeslere sahip malzemeler üretebildiler.

Ters Ozmoz – Tuzdan Arındırma

Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu

İsrail’in Tel Aviv kentinde en büyük modern deniz suyu tuzdan arındırma tesisi inşa edildi. Ve ülke haneleri tarafından tüketilen suyun % 20’sini üretme kapasitesine sahip.

İsrail Hükümeti için İsrail Tuzdan Arındırma İşletmeleri veya IDE Teknolojileri tarafından inşa edilen yeni endüstriyel tesis, ters ozmoz (RO) adı verilen geleneksel bir tuzdan arındırma teknolojisi kullanıyor.

Bununla birlikte, bir dizi mühendislik ve malzeme ilerlemesi sayesinde, denizden, ucuza ve daha önce hiç ulaşılmamış bir ölçekte temiz su üretebilmektedir.

Otonom Arabalar

Mühendislerin Geleceği Şekillendirmesinin 5 Yolu

Önde gelen otomotiv şirketlerinden (Ford, Toyota, Volvo) giderek daha fazlası kavramsal otonom modellerini piyasaya sürüyor. Ancak Google ve Tesla’nın bu alandaki son gelişmeleriyle, sürücüsüz otomobiller her zamankinden daha yakın.

Makine mühendislerine göre, Amerikan ulaşımının önümüzdeki 20 yıl içinde tamamen sürücüsüz olması bekleniyor.

Yeni nesil arabadan arabaya veya araçtan araca iletişim, araçların konumlarını, hızlarını, direksiyon simidi konumlarını, fren durumlarını ve diğer verileri bir araç içindeki diğer araçlara yayınlamasına olanak tanıdığından, artık arabaları test etmek için kullanılıyor.

Bu, düşük kaliteli, giriş seviyesi otonom araçların yakında insan müdahalesi olmadan çevrelerini algılayabilecekleri anlamına geliyor. Ve önümüzdeki yıllarda daha gelişmiş hale geleceği ve 2030 yılına kadar tam otomatik sürücüsüz otomobillerle bir geleceği mümkün kılacağı anlamına da geliyor.

Özet

Mühendisler, inovasyon, kullanım ve konfor için daha yüksek taleplere sahip, karmaşık ve giderek daha bağlantılı bir dünyanın zorluklarıyla karşı karşıyalar.

Bu, mühendislik mesleğinin, problemleri belirleyen ve çözen geleceği şekillendirirken yarının fırsatlarını bulup takip eden profesyoneller yetiştirebilmek için sürekli kendini yenilemesini gerektirir.

Herkes geleceği hayal edebilir. Ancak mühendisler, dünyayı tüm insanlık için daha iyi hale getirmek için konseptten pratik yaratımına kadar olan mesafeyi yürüterek bu hayalleri gerçeğe dönüştüren insanlardır.

Daha fazla oku:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir