Trend

CATIA KURSU

CATIA Kursu denilince akla ilk gelen şey CATIA Kursuna giderek CATIA öğrenilebileceği geliyor. Ancak durum bundan biraz daha karışık. Bu yazımızda CATIA Kursuna gitmeden önce bilmeniz gereken 7 önemli konuyu sizlerle paylaşıyoruz.

Bunun yanısıra CATIA kursuna gitmeye karar verirseniz, alanınızla ilgili CATIA modül bilgilerini sizlere aktararak, doğru tercih yapmanızı sağlamayı umuyoruz.

CATIA ‘nın içerisinde bulunan modüller her endüstri alanına göre farklılık göstermektedir. Temel CATIA modülleri ile başlayarak çalışma alanına göre uzmanlık gösteren modülleri bünyesinde barındırır. Bilmeniz gereken en önemli nokta ise, hangi alan ile ilgili çalışma yapmayı planladığınızdır. Buna göre öğrenmek istediğiniz modülleri seçerek, doğru CATIA eğitimi için doğru CATIA Kursuna gidebilirsiniz.

Hadi önemli konuların üzerinden birlikte geçelim.

CATIA KURSU içeriğinde hangi modüllerin eğitimini almalıyım?

CATIA KURSU
CATIA KURSU

CATIA kursu alamaya karar verdiniz ama kurs detaylarına baktığınızda aklınız biraz karıştı değil mi? İşte cevabı: CATIA nın temelini öğrenmeniz için bilmeniz gereken 4 adet temel modül bulunmaktadır.

Bunlar;

  • CATIA Part Design (Parça Tasarımı)
  • CATIA Assembly Design (Montaj Tasarımı)
  • CATIA Drawing (Teknik Resim)
  • CATIA SKETCHER (Desinatör)

Yukarıda yazılı modülleri hangi iş alanında çalışırsanız çalışın bilmek zorundasınızdır. Örnek verecek olursak, sac ve metal işleri ile uğraşan bir firmada çalışacaksanız, CATIA Sheet Metal Design (Bükümlü Metal Parça tasarımı) modülünü, Plastik parçalar ile ilgili çalışacaksanız da CATIA Generative Shape Design modülünü beraberinde öğrenmeniz gerekmektedir.

CATIA da hangi modülün ne işe yaradığı ile ilgili hazırlamış olduğumuz CATIA Modülleri makalesine göz atabilirsiniz.

CATIA KURSU eğitmeni nasıl bir bilgiye sahip olmalıdır?

Şehrinizde bulunan CATIA Kursunu tercih etmeden önce, kursun CATIA eğitimi veren eğitmenlerinin iyi bir teknik bilgiye sahip olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Çünkü CATIA sadece bir araçtır. Bu yüzden CATIA eğitimi sırasında ilgili alanda üretilecek olan parça yada parçaların üretim ve montaj yöntemlerini iyi biliyor olmalısınız. En azından Kursa gitmeden önce yukarıda da bahsettiğim gibi ilgili alana yönelik temel teknik eğitimleri almış olmanız gerekmektedir.

Örnek verecek olursak; Sac ve Metal imalatı yapan bir firmada çalışmayı düşünüyorsanız. Eğitmenin sadece CATIA da ilgili modülleri iyi bilmesi ( Sheet Metal Dizayn gibi ) yeterli olmayacaktır. Eğitmenin üretim bilgi ve tecrübesi, CATIA da ilgili modülde yaptığınız tasarımda size yol gösterecektir.

Sonuç olarak CATIA da mevcut üretim yöntemleri ile üretilemeyecek bir parça tasarımı yapmak sinir bozucu olabilir. Modül içinde bulunan komutlar, belirli matematiksel hesaplamalara ve ilgili özel modüle göre çalıştığından, üretimine aykırı bir durum var ise çalışmayarak hata verecektir. Çıkan uyarılara göre tasarımınızı düzenleyebilirsiniz. Ancak buda sizi doğru parça üretiminden uzaklaştırma riski ile karşı karşıya bırakacaktır.

CATIA KURSU Tercihim Nasıl Olmalıdır?

CATIA KURSU

CATIA kursu tercihiniz bu iş için ayırdığınız bütçeye, yaşadığınız ile ve çalışma yapacağını alana göre değişiklik gösterebilir. Ancak tavsiyem hali hazırda bu işle uğraşan ve çalışmayı düşündüğünüz ilgili alana mühendislik desteği veren profesyonel firmaları seçmeniz olacaktır.

Ancak her zaman bu tür firmaları bulmak kolay olmayabilir. Bahsettiğim firmalar Ankara, İstanbul ve Bursa yerleşkelerinde bulunmaktadır. Bu iller dışında olanlar, olduğu ilde bu makalede ki bilgilere göre hareket edebilirler.

CATIA Kursu tercihi yapmadan önce Kursun fiziksel koşullarının iyi olması, eğitim ortamının konsantirasyonunuzu bozmayacak şekilde dizayn edilmiş olması, kursun içeriğinde verilecek Teknik bilgilerin sizi sıkmadan aktarılıyor olması, eğitimi verilecek olan CATIA versiyon bilgisini ne olduğunu bilmenizde fayda vardır.

Burada ki en önemli nokta; eğitimini alacağınız CATIA versiyon ve Release numarasını biliyor olmanızdır. Çünkü CATIA, V4, V5 ve V6 versiyonlarından oluşmaktadır. CATIA V4 ömrünü tamamlamış olmakla beraber piyasada hali hazırda çoğunlukla CATIA V5, yeni yeni de CATIA V6 3DEXPERIENCE kullanılmaktadır.

Versiyon 5 in Release sürümleri de kendi içinde aşağıdan yukarıya doğru geliştirmeler ve minör farklılıklar göstermektedir. Çalışacağınız ilgili firmanın da CATIA versiyon ve Release sürümlerini bilmenizde fayda olacağından kurstan bu yönde detaylı bilgiyi talep edebilirsiniz. Bu bilgi ve detaylar iş başvuru aşamasında yapacağınız CATIA değerlendirmelerini daha rahat şekilde geçmenizi sağlayabilir.

Size özel olarak hazırladığımız CATIA Kursu bölümünden CATIA Kursu veren firmalardan eğitim için faydalanabilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı Sertifikası İşe Yarar mı?

Mevcut şartlarda özellikle özel sektörde Milli Eğitim Bakanlığı CATIA Sertifikasının çok bir işinize yaramayacağını belirtebiliriz. Özel sektör sertifikaya değil kendi işlerine yarayıp yaramadığına bakar. Bu Türkiye şartlarında böyle iken, Avrupa şartlarında Dassault Systemes tarafından verilen CATIA sertifikası çoğu büyük şirket için geçerli bir belge olmaktadır.

Avrupa da geçerliliği olan ve bir çok büyük firmaya başvuru için kullanacağınız Dassault Systemes CATIA Sertifikasını Türkiye den de alabilirsiniz. Bunun için Sertifikalı CATIA Uzmanı konulu makalemizi okuyabilirsiniz.

CATIA KURSU Aldım Şimdi CATIA yı Kullanabilir miyim?

Bunu anlamanın yolu aslında çok zor değil. Her alanda olduğu gibi CATIA Kursunu aldıktan sonra yada kursu alırken kurs haricinde pratik çalışmalar yapmanız programı sorunsuz şekilde kullanabilmeniz açısından çok önemlidir. Bilgi seviyenizi devamlı ölçmeye çalışmak, komutları ve çalışma yönteminizi daha verimli hale getirecektir.

Pratik yapmak için, çevrenizde gördüğünüz parçaları CATIA da çizmeye çalışmak en iyi yöntem ve alıştırmadır. Hatta parça tasarımına ilave montaj alıştırmaları da yapmak hiç fena olmaz.

Sadece kursun verdiği bilgiler ile yetinir ve alıştırma yapmazsanız bu program hakkında bildiğinizi de zamanla unutur ve kendiniz bu alanda geliştiremezsiniz.

CATIA kullanmaya başladınız ve bu işten para kazanmak istiyorsunuz işte sizin için bu konuya özel olarak hazırladığımız makale: CATIA ile Ek Kazanç Sağlamak

İşe Girerken CATIA Sınavı Yapılırsa Ne yapacağım?

CATIA sınavı söz konusu olduğunda biraz stres olması doğaldır. Sınavda genellikle CATIA’ nın ne kadar seri kullanıldığından ziyade verilen parçanın tasarımının üretim metodlarına göre doğru yapılıp yapılmadığına ve montaj teknik bilgisine bakılır. O yüzden yukarıda bahsettiğim gibi pratik yapmak ve teknik bilginizi güçlendirmek sizin için en faydalı yöntem olacaktır.

Ayrıca sınava girdiğiniz firmanın ne iş ile uğraştığı, ne tür çalışma ve tasarımlar yaptığıda bi o kadar önem arz etmektedir. Üretimi yapılan parça ve montajlar hakkında ön bilgiye sahip olmak sınavda size yardımcı olacaktır.

CATIA KURSU ALMADAN CATIA Öğrenebilir miyim?

CATIA kursu almadan CATIA yı tabi ki öğrenebilirsiniz. Sitemizi bu yüzden hizmetinize açtık.:) Ancak düzenli, sistematik ve profesyonel bir yol gösterici ile ilerlemek her zaman bağımsız şekilde çalışma yaparak öğrenmekten çok daha iyidir.

Fikir edinmeniz açısından Dassault Systemes tarafından oluşturulan CATIA Kurs kataloğunu buradan indirebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın lütfen.

İlginizi çekebilecek diğer yayınlarımız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir