Catia Ile Formula Zirvesi

Sunderland Üniversitesi, Formula Student (Formula Öğrenci) yarışında başarı elde edebilmek için, Dassault Systèmes teknolojisi kullanarak kazanmayı öğreniyor.

3d_catia_f1_formula_3

KILAVUZ

Sunderland Üniversitesi öğrencileri ve danışmanları, her sene düzenlenen uluslararsı bir faaliyette – mühendislik ve diğer bölümlerden öğrencilerin, tek kişilik bir yarış arabası tasarlayıp, yaptıktan sonra yarıştırdıkları, Formula Student (Formula Öğrenci) etkinliği- yer aldılar. Projenin mühendislik ve teknik yanları yanı sıra, katılımcılar aynı zamanda, yönetim, pazarlama ve projenin finansmanıyla da ilgilenmektedir. Tüm bunlar, katılımcılara gelecekteki kariyerleri için çok büyük önem taşıyan,iş ve insan kaynakları becerileri kazandırır.

3d_catia_f1_formula_4

Sunderland Üniversitesi, Dassault Systèmes PLM teknolojisine dayanan eğitim ve yenilik kaynaklarıyla bölgesel endüstri sağlayan, geliştirilmiş bir Digital Factory (Dijial Fabrika) yeteneği ile donatılmıştır. Digital Factory (Dijial Fabrika) Proje Lideri, Alan Stafford’ın konuyla ilgili açıklamaları şu şekildedir: “Digital Factory (Dijial Fabrika), her sene, 850 endüstriyel öğrenme fırsatı sunar ve Dassault Systémes teknolojisi gibi geliştirilmiş üretim metodolojileri aracılığıyla üreticilerin milyonlarca pound ve binlerce saatten oluşan bir tasarruf sağlayabilmelerine yardımcı olur. Bu yıl, Digital Factory (Dijial Fabrika) ekip üyeleri, zamanlarını, Dassault Systémes teknolojisi uygulamalarında ekibe destek ile Üniversite’nin Formula Student (Formula Öğrenci) etkinliği girişine destek olmaya adamıştır.”

3d_catia_f1_formula_5

YARIŞA BAŞLAMA SIRASI

Mühendislik bölümü öğrencisi, Thomas Cepe, bu sene, CATIA DELMIA ve SIMULIA çözümleri kullanan katılımcının kazanacağından emin görünüyor. Sebebini ise şu sözlerle açıklıyor: “90mph ve mükemmel hız yapabilen, 400 cc’lik dört zamanlı bir motor kullanarak bir araç yapıyoruz. Yarışma yalnızca dinamiklere dayalı olmadığı ve aynı zamanda dayanıklılık ve finansal rekabet gibi faktörleri de temel aldığı için, süspansiyon ile şaft, salıncak kolu, itici mil, dikey şasi ve firenlerden oluşan toplamda 300’den daha fazla parça içeren, güç aktarım organlarını tasarlayıp test ederken Dassault Systèmes çözümleri kullandık.”

3d_catia_f1_formula_7

“Parçaları CATIA kullanarak tasarlarken; bu parçaların montaj simülasyonları ile, aynı zamanda, teker gidişi, dönüş merkezi, oturma, Ackerman etkisi (otomotivde bir prensip) ve kamber açısı simülasyonu, yatak çeneleri ayarlamaları ile taşıt ve yarış koşullarına uyum sağlayabilmesi için yapılan ayarlamalar da, DELMIA kullanılarak oldukça pratik şekilde gerçekleştirilmiştir.

3d_catia_f1_formula_9

Bu kompleks parçaların ağırlık, boyut ve maliyetlerini düşürmek için potansiyel 3DVIA kullanımını araştırıyoruz.” Süspansiyon, güç aktarım organları ve montajlar üzerinde projenin yeniden tasarımı, geçen yıla kıyasla toplamda %57’e varan bir ağırlık tasarrufu elde edebilmiştir.

3d_catia_f1_formula_8

Bu son derece önemli ağırlık tasarrufu yanı sıra araç performansındaki artışın sebebi, CATIA ve FEA fonksiyonelliklerinin birleştirilmesidir.

İSTİKAMET EV

Üniversite’nin baş danışmanı, Dave Knapton, endüstri ilişkilerini geliştirmeye dayalı yaklaşımın faydalarını şu sözlerle açıklıyor: “Gerçek hayatta kullanılabilecek projeler üzerinde çalışmak ve bu seviyede bir ekibin parçası olmak, Formula Student (Formula Öğrenci) projesinde geliştirilen yenilikler aracılığıyla, endüstri ortaklarımıza avantajlar sağlayan bir kısır döngü oluşturur.

3d_catia_f1_formula_12

Öğrenciler, kurslarının bir parçası olarak kullanmaları için kendilerine sunulan en gelişmiş teknolojiyi kullanabilmenin avantajlarından büyük ölçüde yararlanmaktadır. Digital Factory (Dijial Fabrika’nın) önemli avantajlarından, giriş ve performansını tüm alanlarda daha iyi bir seviyeye çıkarabilmek için, yarış aracı üzerinde yararlanılmaktadır. Ticari ortaklarımız ise, Digital Factory (Dijial Fabrika’nın), Dassault Systèmes teknolojisi kullanarak elde edilen verim gelirlerini maksimum seviyeye çıkaran teknikler üzerinde danışma sağlayıp hizmet sunmak için geliştirilmiş yeteneklerinden en iyi şekilde faydalanabilmektedir.”

Formula Student (Formula Öğrenci), yarışın her bir bölümünde, maksimum puanları alabilmesine yardımcı olacak disiplinleri karıştırmayı kapsayan bir iddia içerir. Sunderland Üniversitesi, çeşitli mühendislik disiplinleri ile, finans, pazarlama, medya, tasarım, iş dünyası ve tarih alanından öğrenciler, bu projeye katılarak, kendi yetenek ve becerilerini heyacan verici bir biçimde kullanabilirler.

3d_catia_f1_formula_13

Dassault Systèmes VAR, Applied PLM Solutions (Uygulamalı PLM Çözümleri), İdare Müdürü (MD) Shaun Clark’ın konuyla ilgili yaptığı yorumlar şu şekildedir: “Münendislik bölümü dışındaki öğrenciler tarafından da kolaylıkla anlaşılabilen 3D modelleri üretebilme yeteneği, her bir ekip üyesinin, projenin mekanik yönüne dair daha derin bir bakış edinebilmesine imkan tanır. Örneğin; süspansiyon davranışının yüksek kaliteki görsel animasyonları, sürücülerin aracın yol özelliklerini anlayabilmelerine ve sürüş stillerini buna göre ayarlamalarına izin verir. Aynı şekilde, piyasa ekibi de, gerilimin geçmesine piyasanın dikkatini çeken ve sponsorluğa yardımcı olan görüntülere ulaşabilecektir.”

KARELİ BAYRAK

Thomas gibi öğrenciler, tam anlamıyla yenilikçi çözümler bulabilmelerine imkan tanıyan, geliştirilmiş araçlara ulaşım olanağına sahiptirler. Bunlardan birisi de, dik uzantıların tasarımı için havacılıkla ilgili grad aliminyumunun kullanımıdır. Mükemmel güç oranı ağırlığı ile işleme özellikleri sayesinde, ekip bazı durumlarda, ağ yapısı kalınlığını 2mm’ye kadar azaltabilir. Öğrencilerin bu bağlamda aldığı karalar, yapıyı FE analizinden geçirerek, ilk seferde doğru çözümü bulabilmelerine imkan tanıyan SIMULIA kullanımıyla onaylanmıştır.

honda_f1_auto_plm5_catia

Shaun Clark, yorumlarına şu sözleri ekler: “3DVIA teknolojisinin planlı katılım ve temin edilebilirliği, ekibin iletişim yetenekleriyle birlikte daha iyi mühendislik geliştirebilmesine izin vererek, ekip çalışmasını geliştirecektir. Bu Dassault Systèmes teknolojisinin planlanmış uygulama alanları şunlardır: teknik belgeleme, çatışma (uyumsuzluk) tespiti, montaj prosedürleri, ve güçlü grafik ve veri yeteneklerinin performansı, kavrama gücünü ve ekibin rekabet gücünü geliştirmek için kullanılacağı diğer alanlar.”

Bir proje olarak, bu yarışma, farklı disiplinleri kabul edebilme yeteneği ve öğrencilere bir araya gelip öğrenirken eğlenerek bir yarışma ortamı içerisinde kendilerini geliştirme imkanı sunması açısından benzersizdir.

Kaynak (Source) :

Dassault Systemes, www.3ds.com

www.amap.sunderland.ac.uk

www.formulastudent.sunderland.ac.uk

www.AppliedGroup.com

www.ubracing.co.uk/

www.uhh2.co.uk/index.php?page=updates

Orjinal Metin (Text) :  www.3ds.com/contactmag-extra

Subscribe Share/Bookmark

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir