Aedas Mimarisi Inanç Sistemi ve Catia

aedas_logoLondra, Aedas Mimarlık, Abu Dhabi Yatırım Konseyi (ADIC/ Abu Dhabi Investment Council) binasıyla yarışmada kazandığı başarının ardından, şimdi de UK VAR, Desktop Mühendisliğin sağladığı Gehry Technologies Digital Project kullanarak dünyadaki görsel açıdan iz bırakacak yapılardan birini inşa etmeye hazırlanıyor. Bu yapı çok önemli bir amaç için inşa edilmiştir ve çok sayıdaki global ofisiyle birlikte dünyanın en büyük ve en prestijli işlerinde imzası olan Aedas, bugüne dek oluşturulmuş en yaratıcı yapı cephesini tasarlayabilmek için CATIA teknolojisine dayanan Gehry Teknolojileri Dijital Projesi kullanmıştır.

abu_dhabi_investment_council_hq_aedas

Çok sayıda yeni binanın yapılmakta olduğu bir bölgede, ADIC, 75.000 metre karelik çarpıcı bir yapı, kültür ve teknoloji örneğidir. Bu projenin kaynakları, İslam mimarisi, yenilenebilir enerji ve doğadan esinlenmedir. Bu 3 unsur, algoritmik kurallar yardımıyla tasarımda kullanılmıştır. İslam mimarisi ruhu, proje gelişim sürecinde hayata döndürülmüş ve bu da Orta Doğu mirası ile Abu Dhabi kültürü arasında güçlü bir bağ kurmuştur.

NET SEÇENEKLER

Aedas Londra, Intelligent Systems, Üst Düzey Tasarımcısı, Abdulmajid (Abdülmecit) Karanouh, bina dış cephe tasarımı için kullandıkları prensipleri şu şekilde açıklar: “Kule yüzeyinin ilk katmanını, oldukça net camdan perde duvarlar oluşturuyor. İkinci katmanda ise, güneşin hareketlerine göre işleyen lineer çalıştırıcılar üzerinden açılıp kapanan, akıllı otomatik gölgelendirme sistemi kullanılmıştır. Bu yenilikçi mekanizma, dinamik bir Mashrabiya –bölgede yaygın olarak kullanılan, odundan yapılan bir tür kaplama gölgelendirme ekranı- olarak işlev gördüğü için; Orta Doğu’da çok büyük mirasa sahiptir. Mashrabiya ekranı, güneş ısı alımını azaltarak, parlar ve aynı zamanda, hafif renklere sahip camların görsel açıdan yetersiz olma sorunlarını da önlemiş olur.”

aedas_abu_dhabi_ic

Her iki yapının da, esas tasarım unsuru, köklerini Orta Doğu geleneklerinden alan, ciddi anlamda yaratıcı bir yenilik sürecidir. Geometrik bileşimler, ünite ve hareketleri gösteren daire ve kürelerden oluşur. Bunlar, tasarımın sınırsız sayıda nod düzenlemesi oluşturmasına izin verir. Esas biçim, dairesel çekirdeklerle teğetsel olarak bağlanmış kemerlerden oluşur. Bu da, büyük ölçüde bölgelendirmede esneklik ve yönelim sağlarken; yapısal sistem, Abu Dhabi’nin sismik durumuna göre tasarlanmıştır.

abu_dhabi_investment_council_hq_aedas020408_1

Yapı aynı zamanda, uzatılmış hücreler ve diagrid parçaları olan, özel olarak tasarlanmış petek şeklinde bir iskelete sahiptir. Gökyüzü bahçelerindeki yedi katın ger biri, dış kapı ve açılma etkisi yaratarak bina dış yüzeyini bir parça daha kompleks yapar.

YAZILIM SEÇİMİ

Abdulmajid projede bilgisayar yazılımları kullanmakla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu binalar, en uygun ve etkili şekilde çözümler sunabilmek için, çeşitli yazılım araçları kullanılarak geliştirilmiştir. Bina cephesini geliştirmede tercihimiz, Dassault Systèmes CATIA teknolojisine dayanan Digital Project’den yana olmuştur; çünkü yalnızca bu teknoloji paketi bu kadar çok veriyle başa çıkabilmektedir.”

Desktop Mühendislik MD, sistem tedarikçileri ve eğitim ortaklarından Geoff Haines’ın açıklamaları şu şekildedir: “Abu Dhabi Yatırım Konseyi gibi büyük ölçüde kompleks AEC projeleri, DP kullanımını tercih etmektedir. Bu teknoloji, en ileri düzeydeki havacılık ve otomotiv montajlarının 3D dijital modellerini ele alması için tasarlanmıştır.

aedas_catia_makale

AEC içeriğinde, yazılım, ilgili tüm veri ile birlikte jeo-uzamsal (geospatial) bağlamda, en yüksek düzeyde ayrıntıyı gösterebilmektedir. 3D animasyon tasarım teknolojisi kullanarak, 3D kullanımını genişletmek, tasarımın daha iyi anlaşılıp geliştirilmesini ve işlenmesini sağlarken, hissedarların tam olarak etkileşim içerisinde hareket edebilmelerine de yardımcı olur. Bu da DP kinematik teknolojisi yada 3DVIA Composer yazılımı kullanılmasıyla mümkün kılınabilir.”

>> Bina gelişim sürecinde Dassault Systemes CATIA teknolojisine dayanan DP tercih etme sebebimiz; yalnızca bu teknoloji paketinin bu denli çok veriyle başa çıkabilmesidir.

Abdulmajid açıklamalarına şu sözleri de eklemiştir: “Kompleks dinamik parçaların yapımında, DP için CATIA temelli parametrik çözümleyicilerini kullandık ve bunları, yapı ve çevrenin kalanı ile ilgili olarak ele aldık. Bina cephesi ve temel biçimde yapılan değişimlerle ilgili tüm detayları yineleyebilme yeteneği, bu yazılım için oldukça güçlü bir özelliktir; çünkü her değişim sırasında yeniden çizim yapılma gereğini otomatik hale getirir. Bu bize devamlı tekrar tasarım imkanı sunarken, işlem sürecini hızlandırmamıza olanak sağlar. DP içerisindeki güçlü kinetik çözümleyici, gölgelendirme ekranının işletimini için net bir vizyon sağlayabilen, bir başka yararlı araçtır. Mashrabiya parçaları, parametrik olarak yapılmış ve kinetik adımlarla bağlanmıştır. Bu da, temel karakter tamamlama parçalarının küresel ve dairesel hareketlerine ait arakesitleri geometrik açıdan izler. Çözümleyicinin sağladığı koşullu bağlantılar, uyuşmazlık ve blokaj tespitine yardımcı olarak, kinetik ses geçirmeme kavramını ortaya çıkarır. Kinetik çalışma, tasarım ekibi, müşteriler ve uzman aynı zamanda, müteahhitler arasında, tasarımın görsel olarak iletişiminin sağlanmasına yardımcı olur.”

aedas_2

GREEN LIGHT (YEŞİL IŞIK)

DP modeli, yıl içindeki gölge durumuna göre, parçaların davranışlarını gerek bireysel gerekse toplu olarak belirlemede, yapıların güneşsel analizleri için kullanılmaktadır. Gölgelendirme ekranını güneş hareketleri ile senkronize ederek ışığın %90’ı, her hangi bir zamanda, binanın %30-%40’ı için azaltılabilir. Bu yalnızca parlaklığı en uygun biçime indirmekle kalmaz, aynı zamanda, iç ısıyı ve dolayısıyla da klima sistemine olan talebi büyük ölçüde düşürür. Mashrabiya’nın kullanılması, enerji gereksinimini yapıda 400 metre karelik ofsetten daha fazla güneş pili yerleştirilmesini gerektirecektir.

Abdulmajid şu çıkarsamada bulunmuştur: “Tasarım vizyonumuzu, DP kullanarak, koruyabilmekteyiz. Bu güçlü çözümleyicinin ileri düzeyde geliştirilmiş özellikleri sayesinde, ileri düzeyde analiz araçları tanıtılıp onaylanmıştır. Bu özellikler modele 3D altında ekstra bölümlemeler sunar. DP, Aedas’ın tasarımlarımızı test etmesine, keşfetmesine ve iyileştirmesine izin veren bir yöntemdir ve bu sayede işlem sürecini bir üst seviyeye çıkarır.”

aedas_catia_makale_1

Aedas Mimarcılık Hakkında:

Yapı dünyasında küresel bir güç olarak Aedas, çeşitli piyasa ve hizmet sektörlerindeki, Mimari, İç Tasarım, Kentsel Tasarım, Peyzaj, Çevre, Grafik ve İşaretlerin Tasarlanması gibi alanlarda deneyim ve uzmanlık sunar. Aedas yakın dönemde, İngiltere, Asya, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya, Kuzey ve Güney Amerika olmak üzere 6 bölgeden 40 ofisindeki sayısı 2,500’ü aşkın kaliteli personeli dünyadaki en büyük ikinci mimari uygulama için çalıştırmıştır.

Kaynak (Source) :

Dassault Systemes, www.3ds.com

Aedas Architects, www.aedas.com

Desktop Engineering, www.dte.co.uk

Orjinal Metin (Text) : http://www.cenitdesktop.com/case_studies/aedas_architects.htm

*Contact Mag The PLM Magazine

Subscribe Share/Save/Bookmark

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir